Yangın kapısı, bir binada yangın çabucak kullanılan bir emniyet önlemidir. Ekseri yangın merdivenlerinde, evgin çıkış noktalarında yahut yangınla mücadele ekipmanlarının bulunmuş olduğu odalarda bulunur. Yangın bapları yangına dayanıklı malzemelerden mamultır ve yangın sırasında alevlerin ve kötüın yayılmasını engellemeye yardımcı olur.
Türkiye’bile yerel yönetmeliklere göre hangi yapılarda yangın bapsı kullanmak zorunludur bakacak olursak;
Yanmaz metaller kullanılarak üretilen Yangın Bapları çok sima topluluklarının dolaştığı, konakladığı, toplantı yahut dinlence yaptığı koca binalarda ve hastanelerde yönetmelik gereği zorunlu olarak kullanılmalıdır.
Yangın bapları, binanızın yahut tesisinizin ihtiyaçlarına bandajlı olarak birkaç farklı vikaye seviyesi katkısızlayabilir. Davetsiz misafirlerin şayeste ruhsat olmadan dışarıdan açmalarını zorlaştıran farklı kilitleme mekanizmaları (yaylı menteşeler kadar) mevcuttur.
Merdivenin genliği 80 cm’den azca olmamalıdır. Eğer azca olursa bu tür merdivenlerde yalnızca bir korkuluk kullanılabilir. Yangın merdiveni layenkati bir şekilde olması gerekmektedir.
Yangın bapsı özellikleri incelendiğinde olması müstelzim ve dikkat etmeniz gereken durumları şu şekilde belirtebiliriz;
This website is using a security service to protect itself from online attacks. The action you just performed triggered the security solution. There are several actions that could trigger this block including submitting a certain word or phrase, a SQL command or malformed data.
Performans çerezleri: Bu çerezler, ziyaretçilerin çoğunlukla ne sayfaları ziyaret ettiği ve internet sayfalarından suç mesajları aldatmaıp almadığı gibi görüşmeçilerin genel ağ sitesini kesinlikle kullandığı ile müteallik bilgi toplar.
Mafevkda arz düz kriterlerin hepsini sağlayıcı binalar ıztırari olarak yangın merdiveni kullanmalıdır.
Açıldıktan sonrasında kapanması da otomatik olarak gerçeklesevinçli bu tür bapların en kebir kazanımı esrar sızdırmaması ve muayyen derecede ısıya denli dayanabilmesidir.
Kattaki konutların her birinin karıninden bir yangın emniyet holünden geçilerek yangın merdivenine ulaşılıyor ise binanın umumi merdiveninin korunumlu olması gerekli değildir.
Bu sınıflandırma, yangın kapılarının ne yangın kapısı denli süreyle yangına dayanabileceğini belirtir. Örneğin, A dershaneı bir yangın kapısı alelumum 60 dakika, B sınıfı bir yangın kapısı ise 30 an boyunca yangına karşı metanet gösterebilir. Yangın bapsı seçerken, bu dayanıklılık sınıflarını dikkate almanız önemlidir.
Bundan dolayı yangın merdivenlerinin hoppadak her yerde, özellikle bile muhteşem binalarda olması kişilerin can kaybı yaşamadan felaketlerden uzaklaşmasına da katkı sağlamaktadır. Buna için yangın merdiveni yönetmeliği kapsamınca yangın merdiveni şartları da yine oluşturularak çoğu yerde yangın merdiveni zorunluluğu da getirilmiştir.
Bu mevzuda salahiyettar yangın firmasından etki alabileceğiniz kabil, yangın eğitimi dair AFAD yetkililerinin de eğitim bilimi verdikleri bilinmektedir.